kertmanufaktúra

2012. augusztus 20., hétfő

A természetközeli kert

(www.facebook.com/architecturedesigninteresting?ref=ts&fref=ts)

Vagy inkább a kertészkedő ember kertje, a mindent bele kert, a gazdagon beültetett kert. Vagy a koloniál kert. Akárhogy is nevezzük, nekünk ilyen kertre van szükségünk, ha nem szeretjük az elvágólag formákat, ha nem szeretjük az azonnal átlátható tereket, ha nekünk a kert szó egy növényekkel beültetett, felfedezésre váró terület, ahová időről időre újabb és újabb növényeket fogunk majd telepíteni.

(www.facebook.com/pages/Landscape/24169642783)
Ezt a stílust nekünk találták ki, ha nem tudunk nemet mondani, amikor egy kertészetben járva megakad a szemünk egy csodás évelőn, egy pompás cserepes egynyárin vagy egy formás fácskán, s ha szívesen csereberélünk az ismerősökkel palántákat, magokat.






(images.mooseyscountrygarden.com)
Kertészkedő embernek általában ilyen kertje van, tele izgalmas részletekkel, pihenőpadokkal, felfedezésre váró sarkokkal és rengeteg növénnyel. Egy ilyen kertben a kerti utakra, lépcsőkre benőnek a növények, s a bokrok tövében mindig akad egy kis hely az újabb szerzeményeknek. A modern kertek szerelmesei az ilyen portákat valóságos dzsungelnek, rend nélküli növényhalmaznak látják. A természet közeli kert tulajdonosánál ez fordítva működik, neki egy modern kertben nagyon kevés a növény, a portát szinte üresnek látja, és zavarja az átlátható tér. Nem csoda, az ő kertjében minden zsúfoltabb, a növények egymásnak támaszkodnak, az ágyásokban nincs szabadon hagyott földfelület.


(adriennedepitera.blogspot.com)
És igaza van a modern kert tulajdonosának is: a természet közeli kert gyakran szinte mini arborétumra hasonlít. Rengeteg növény, több pihenőhely, az egyiknél fonott bútorok vannak, a másiknál egy kovácsoltvas padra borulnak rá a nyíló virágok, és talán kisplasztikák vannak egy harmadiknál.


(alfordsenglishgardens.com)
A természetközeli kertben biztosan vannak lugasok és pergolák. Nincsenek viszont betonból készült járdák, a kerti utakat bontott téglából alakították ki vagy szórt kaviccsal burkolták, és szívesen használják a terméskövet. Ezek első pillantásra úgy néznek ki, mintha véletlenül kerültek volna a helyükre, de a figyelmes szemlélő számára hamar kiderül: a köveknek éppen ott kell lenniük, ahol a gazda nagy gonddal megkereste nekik a legalkalmasabb helyet, vagy – mert ilyen is gyakran előfordul – éppen a kő találta meg saját, állandó helyét.


(englishgardenco.co.uk)
Az ilyen kert kialakításánál azonban nem árt figyelni arra, hogy legyen egy nagyobb pihenőhely, egy szabadon álló füves tér, ami ellensúlyozni tudja a gazdag növényzetet, a dús környezetet, különben a gondosan kialakított ágyások összenyomják a teret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése