kertmanufaktúra

2014. június 30., hétfő

Tollborzfű

Bókoló kalászok: bozont és báj
(www.gardenerdirect.com)

Egyszerűen megunhatatlan.
Megunhatatlan, mert kalászai a legváltozatosabb ütemben képesek lebegni a szélben, mi több, ehhez nincs is szükség igazi szélre, elég egy lágy fuvallat, és tollborzfüveink máris táncba kezdenek.

Pennisetum alopecuroides 'Moudry'
(www.plantsgallery.blogspot.com)
És milyen jó, hogy így tesznek.

Mert nincs az a jól megtervezett évelőágyás, amelyiknek ne lenne szüksége egy szabálytalanabb, lazább foltra, hogy ezzel is oldódjon kissé a szigorúbb rendben telepített növények ritmusa.

Erre a feladatra pedig azt hiszem tökéletes választás a tollborzfű.

A díszkertekbe alighanem az Évelő tollborzfű (Pennisetum alupecuroides) kerül a leggyakrabban. Többféle néven találkozhatunk vele, hol Keleti tollborzfűnek, hol Lámpatisztítófűnek vagy éppen Kínai tollborzfűnek nevezik. Kelet-Ázsiában és Ausztráliában honos, nálunk a díszkertben vagy dézsában egyaránt nevelhető. A nagykönyvek szerint augusztustól kezd virágzani, de amióta az évszakok szokásos rendje felborulni látszik, a virágzás néha már júliusban elkezdődik.

Lágyabbá teszi a mértani formákat
(www.hgtv.com)
A tollborzfüvek világbajnok csapata vagy hetven fajból áll, tagjai szinte kivétel nélkül a mérsékelt vagy a meleg éghajlatú területeken élnek. Nincsenek különleges igényeik, egy közepesen kötött, jó tápanyag ellátottságú föld tökéletesen megfelel nekik. Nem támasztanak extra igényeket akkor sem, ha öntözésről van szó: megelégszenek átlagos öntözővíz mennyiséggel. Ha locsolókannával a kezünkben elkapna bennünket a hév, hogy mindennap alaposan belocsoljuk díszfüvünket, megálljt kell parancsolnunk magunknak, a tollborzfű ugyanis nincs kibékülve a nedves, mocsaras, pangó vizes élőhelyekkel.

Tollborzfű főszerepben
(www.houzz.com)
Telepítéskor figyelnünk kell rá, hogy kifejlett korában ültetéskori méretéhez képest jóval szélesebb lesz, köszönhetően szétterülő szárainak és bókoló kalászainak. Nem tévedünk sokat, ha egy növényre legalább háromnegyed négyzetméternyi helyet számítunk. A növény szárai őszre meleg barnára színeződnek, és kedves díszévé válnak a téli kertnek is. A szárakat nem kell télre visszavágnunk, viszont a fagyok elmúltával már nekieshetünk egy éles metszőollóval, nagyon rövid, akár három-négy centiméteres magasságú frizurát érdemes készítenünk neki.

Évelőágyásban érvényesül a legjobban
(www.thegardenwanderer.blogspot.com)
Leggyakrabban évelőágyásba, levendulák, nyuszifülek, cickafarkak, kúpvirágok, méhbalzsamok, díszcsorbák és margitvirágok társaságában keresek neki helyet, de igen jól mutat a kert egy naposabb szakaszán kialakított egybefüggő tollborzfű mező is.

Kerti utak, járdák mellé is kiváló választás, a beton vagy a burkolókő egyenes vonalvezetése valósággal meglágyul a fölé hajló, ingadozó virágszáraktól.


Varázslat könnyű szélben
(www.shineyourlightblog.com)



Pennisetum alopecuroides 'Little Honey'
(www.missouribotanicalgarden.org)

Pennisetum alopecuroides 'Weserbergland'
(www.plantsgallery.blogspot.com)

Pennisetum alopecuroides 'Little Honey'
(www.missouribotanicalgarden.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése